Viatges Spring

Migracions animals a la primavera Ciència

La primavera és a l’aire i el regne animal està en moviment. Les migracions vernals presenten des de peixos i ocells fins a grans mamífers pobres i petits insectes. Aquests viatges són tan diversos com les pròpies espècies, però Andy Davis, ecòleg de la Universitat de Geòrgia i editor de la revista Migració animal , diu que els moviments massius de vida salvatge tenen una cosa en comú important.

És difícil; és un viatge taxatiu i energèticament car, diu Davis. Els permet explotar diferents recursos que no haurien pogut trobar si s’haguessin mantingut posats, però molts animals moren intentant completar les migracions. Per tant, cada any és un episodi selectiu que ajuda a mantenir la població forta.

Si us trobeu al lloc adequat del planeta, fins i tot podríeu atrapar alguns dels migradors més increïbles del món en moviment.





Caribú

Rens

Un ramat de caribús o rens a la costa de la península de Chukchi a Rússia.(Galen Rowell / Corbis a través de Getty Images)

Famosos per circular per tot el món el 25 de desembre, molts rens (també coneguts com a caribús a Amèrica del Nord) passen la resta de l'any en un circuit igualment èpic, que els abasta a pastures més verdes.



Alaska alberga més de mig milió de caribús en set ramats migrants. The Porcupine Herd, amb uns 170.000 animals de força, hivera al sud de la serralada Brooks d’Alaska i al Yukon, però migra cap al nord a la plana costanera àrtica per parir. Es tracta d’una distància d’uns 400 quilòmetres en línia recta, però el seguiment per satèl·lit mostra que els animals poden fer zig-zags més de 3.000 quilòmetres a l'any per completar el viatge d'anada i tornada.

Ramats de caribús migratoris orientals (que tenen va disminuir alarmantment en els darrers anys ) hivernen als boscos boreals d’Ontario i del Quebec, però es dirigeixen cap a la tundra cada primavera. Durant el trajecte poden menjar líquens, que una soca especial de bacteris intestinals els permet digerir, però quan arriben a la badia d’Hudson al juny, les plantes i les gramínies són abundants.

Godwit de cua de barra

Godwit de cua de barra

Gosseta de cua barrada en plomatge reproductor. CC BY-SA 2.5 (Andreas Trepte, www.photo-natur.net a través de Wikicommons a CC BY-SA 2.5 )



Tot i que la seva migració és llarga, les escales no formen part del pla de vol de la cua de barres. Intentaran fer tot el viatge en una sola cama sense aturar-se, diu Davis. Per tant, és literalment volar o morir per ells.

La migració és el vol sense escales més llarg de qualsevol au coneguda, increïbles 7.000 milles. A la primavera, a l’hemisferi nord, les aus surten de Nova Zelanda per fer un viatge de vuit a nou dies cap a les maresmes riques en aliments del mar Groc, a les costes de la Xina i Corea. L’escala a Àsia és l’únic descans dels ocells abans d’acabar el vol amb una pota de 3.700 milles fins a les zones de cria d’estiu al Yukon i Alaska. A la tardor fan la ruta a la inversa.

Com ho fan aquests déus? Han de posar tant de greix que es converteixen en boletes a les escales, diu Davis. És una bogeria pensar que s’afegeix el 50 per cent del pes corporal i després marxa en aquest viatge de marató. Però si no us atureu en el camí, és millor que ho porteu amb vosaltres.

Papallones Monarca

Papallona Monarca

Papallona monarca, ( Danaus plexippus ) alimentant-se d'una flor a Bunbury, Austràlia Occidental.(Auscape / UIG a través de Getty Images)

La primavera troba una subespècie d’aquestes papallones en un viatge de 1.900 milles cap al nord des dels boscos de muntanyes del centre de Mèxic, on hivernen per milions, fins a innombrables jardins als Estats Units i al Canadà. Quan s’aventuren cap al nord, els monarques s’aturen a pondre ous, que a mesura que les larves s’engreixen a l’alga abans de convertir-se en papallones i reprendre un viatge que requereix quatre o cinc generacions.

A la tardor, una única generació de monarques de llarga vida recorre tota la ruta cap al sud. El viatge és tan dur que en realitat fa que la població es distingeix físicament dels grups de monarques que no migren, segons Davis, especialitzat en papallones monarques.

Moltes investigacions mostren la importància d’aquesta migració selectiva a l’hora de configurar literalment les característiques del monarca. La supervivència dels més aptes és adequada, però en el cas del monarca és realment la supervivència dels més grans. Tenim molt bones proves que els individus més petits no ho aconsegueixen, de manera que la migració promou grans dimensions amb els monarques d’Amèrica del Nord.

Feu un seguiment de la migració del monarca amb aquest mapa d’observació interactiu de la Universitat de Wisconsin-Madison Arboretum.

millor lloc de cites per a relacions obertes

Elefants marins del nord

Elefants marins

Elefants marins a San Simeon, Califòrnia, el gener del 2009.(Michael L. Baird a través de Wikicommons a CC BY 2.0 )

Aquests mamífers d’aspecte sedentari, que són una visió familiar de les costes de Califòrnia i Baixa, cobreixen molt terreny. Els elefants marins del nord arriben a la costa dues vegades a l'any, una per reproduir-se i una altra per llançar pell i pell vella durant la muda. La resta dels seus dies es dediquen a dos viatges d’alimentació migratòria que representen de vuit a deu mesos de distància i, de vegades, més de 12.000 quilòmetres de viatge. Els mascles es dirigeixen cap al golf d’Alaska, mentre que les femelles creuen cap a l’oest cap al Pacífic.

Les costes de Califòrnia presenten molts llocs populars per als observadors de foces d’elefants. A l’abril, les femelles i els joves tornen a les platges, unint-se a les cries deslletades de l’any que els mascles van deixar enrere al març, i es pot veure als animals mudant durant aproximadament un mes. Les femelles tornaran a la costa cap a finals de maig per a una festa de vuit mesos, i els mascles tornaran a terra per mudar al juny i al juliol.

Esturió atlàntic

Esturió atlàntic

Un esturió atlàntic a l’aigua.(Wrangel mitjançant iStock)

Una estupenda prehistòrica, l’esturió ha estat navegant tranquil·lament rius familiars nord-americans des de la costa de Florida fins al Canadà durant potser 120 milions d’anys. Els peixos generalment tornen de l'oceà cada primavera per desovar, tot i que alguns rius acullen poblacions de postes de caiguda.

Avui els peixos s’enfronten a obstacles sense precedents des dels dies dels dinosaures, incloses les pesqueries que han delmat les poblacions per collir els milions d’ous de caviar que una sola femella pot produir en un cas de posta de primavera. Actualment, tots els esturions atlàntics dels Estats Units apareixen en perill o amenaçats. Al riu Delaware, prop de les pesqueries d’esturions, una vegada destacades, Segons el Servei Nacional de Pesca Marítima (NMFS), es creu que 180.000 femelles adultes van engendrar abans del 1890 . Ara, a les mateixes aigües, s’hi estimen unes 300.

Ara, l'esturió de l'Atlàntic és il·legal de capturar i no és fàcil de detectar, però científics amb equip de sonar van capturar recentment imatges d’un gegant de 14 peus nedant al riu Hudson a prop de Hyde Park. Aquella trobada proporciona certa esperança que les mesures de protecció poden ajudar les espècies que es reprodueixen lentament a recuperar la seva antiga glòria.

Colibrí de gola de rubí

Colibrí

Un colibrí de gola de rubí a Roberts, Wisconsin.(Education Images / UIG a través de Getty Images)

Aquestes petites aus pesen gairebé tant com un níquel nord-americà, tot i que el seu viatge migratori inclou un vol increïble que cobreix unes 1.400 milles. Els ocells poden batre les ales gairebé imperceptibles 53 vegades per segon, ajudant-los a cobrir molta terra.

Els colibrís de gola de rubí passen l’hivern a l’Amèrica Central, però comencen la caminada cap al nord cada primavera fins a un rang de clima càlid. Poden ser-ho vist a boscos i jardins florals a gran part d’Amèrica del Nord a l’est de les Muntanyes Rocalloses . Aquests ocells estimats ho són familiar en molts alimentadors durant la temporada de primavera, i el seu retorn és un signe benvingut del clima càlid a les latituds del nord.

Libèl·lules

Globe Skimmer Dragonfly

La libélula planeadora errant o planeadora errant ( Pantala flavescens ).(Jeevan Jose a través de Wikicommons a CC BY-SA 4.0 )

Una diminuta libèl·lula es troba molt per sobre del seu pes en el món del vol de llarga distància. El 'skimmer de globus' ( Pantala flavescens ) és un migrant campió entre insectes, que viatja més de 11.000 quilòmetres mentre seguia pluges estacionals per pondre ous en piscines efímeres. Però les libèl·lules no cobreixen tot aquest terreny soles.

Migren per una mena de cursa de relleus, on diverses generacions completen el viatge durant diversos mesos, diu Davis. Finalment, acaben allà on se suposa que són, però no és un sol individu que completa la migració. És increïble perquè cada generació no ha anat mai cap a on va, tot i que encara sap on anar.

El viatge multigeneracional de les libèl·lules els porta a través de l’oceà, des d’Àfrica fins a l’Índia i de tornada, però els més forts podrien aventurar-se en un altre lloc. La genètica d’aquest grup migratori és molt similar a les poblacions de libèl·lules a Àsia i a les Amèriques alguns científics sospiten que viatgen tan àmpliament que la seva població de fons genètics podria ser global . Libèl·lules verdes ( June anax ) fer un viatge similar cap al nord des de Mèxic i el Carib fins a l’Upper Midwest, Nova Anglaterra i Canadà.

Com va canviar l'accent anglès a Amèrica?

Xarxa Àrtica

Xarxa Àrtica

Un xatrac àrtic torna al seu niu el 24 de juny de 2011 a Inner Farne, Anglaterra.(Dan Kitwood a través de Getty Images)

Cap animal a la Terra emigra més lluny que la esternada àrtica, ni podrien fer-ho, ja que aquestes aus volen de pol a pol. Els científics que utilitzen transmissors diminuts han rastrejat les esternes àrtiques en una ruta de 44.000 milles, fent ziga-zagues cada primavera des de l'Antàrtida fins a Àfrica, Amèrica del Sud i després per l'Atlàntic Nord fins a Groenlàndia. Al llarg d’una vida de 30 anys, un xatrac pot volar 1,5 milions de quilòmetres increïbles en aquests viatges anuals.

Van literalment d’un extrem a l’altre del planeta, de manera que sempre ha estat el rei dels migrants al món animal, diu Davis. Estan adaptats fisiològicament per fer-ho. Les seves ales volen i llisquen amb un esforç mínim. Creiem que deu ser una bogeria, però estan construïts per emprendre aquest viatge. És una espècie en què, si els traieu la migració, tindrien problemes, perquè no estan construïts per fer res més.

La major part del seu vol migratori és lluny de la costa, però les aus es poden veure a les zones de cria de les costes de l'Atlàntic i el Pacífic, des de Nova Anglaterra i l'estat de Washington al nord.

Pingüins Emperadors

Pingüins

Colònia de pingüins emperadors a l’illa de Snow Hill, a l’Antàrtida.(Wolfgang Kaehler / LightRocket a través de Getty Images)

L’abril significa l’aparició de l’hivern a l’Antàrtida i, amb el mercuri submergit als termòmetres, els pingüins emperador estan en moviment. La famosa marxa d’aquests pingüins no té l’objectiu de buscar climes més càlids, però, com és el cas de tantes espècies d’ocells nevats. En lloc d’això, aquests resistents supervivents caminen obstinadament cap a l’interior del continent gèlid, 100 quilòmetres o més, per representar l’increïble cicle de vida de cada colònia.

Ara es fa un seguiment de les colònies de pingüins emperador via satèl·lit per controlar les poblacions. Els mascles renuncien a menjar per ajuntar-se i mantenir els ous calents, tot i les condicions extremes de menys 60 graus centígrads i vents de 100 mph. Mentrestant, les femelles de pingüins marxen cap a mar obert durant un llarg viatge de pesca que dura aproximadament dos mesos. Quan tornin, tindran molt menjar per regurgitar els pollets acabats d’esclatar. Els mascles llavors comencen la seva pròpia caminada a les aigües de l'oceà per a una festa ben guanyada.

Tortugues marines de pell

De cuir

Tortuga marina de pell ( Dermochelys coriacea ) anant a l’oceà després d’haver posat els ous a la platja de la Guaiana Francesa.(Andia / UIG a través de Getty Images)

Quina colònia va establir Roger Williams com a part del seu esforç per separar-se de l’església d’Anglaterra?

A les tortugues marines de cuir li encanten les meduses. De fet, se’n mengen tants que poden inclinar la balança fins a 2.000 lliures. Per trobar prou part del seu sostre suau, les tortugues més grans del món migren entre les platges tropicals on nien i les aigües temperades on les seves preses generen, nedant 10.000 quilòmetres a l’any o més i bussejant fins a profunditats de gairebé 4.000 peus.

Els cuirassats que s’alimenten de la costa del Pacífic d’Amèrica del Nord tornen a migrar cap a les zones de nidificació fins a Indonèsia i les Illes Salomó, un viatge increïble que pot trigar de 10 a 12 mesos. Els llaüts de l'Atlàntic també presenten un desig de passeig seriós. El seguiment per satèl·lit ha revelat que les tortugues nidifiquen a la Guaiana Francesa i s’alimenten fins al nord de Terranova i podeu seguir els vostres animals favorits en línia a través de Sea Turtle Conservancy .

Els estudis de telemetria per satèl·lit fan suposar que aquests exploradors oceànics poden guiar-se a través de l'oceà seguint el sol, les indicacions visuals de la costa o fins i tot algun tipus de brúixola magnètica.

Balenes Grises

Balena Grisa

Una balena grisa s’esclata a la costa de Long Beach, Califòrnia, quan viatja cap al sud cap a les zones de cria de Baixa Califòrnia, el 25 de gener de 2018.(Nick Ut a través de Getty Images)

La balena gris és un lloc conegut a la costa del Pacífic d’Amèrica del Nord. El seu viatge d’anada i tornada de 10.000 a 14.000 milles és una de les migracions més llargues del món dels mamífers. El viatge primaveral des de Baixa Califòrnia, Mèxic, fins a les riques zones d’alimentació dels mars de Bering i Chukchi de l’Àrtic dura de dos a tres mesos. Al nord, hi ha una esmorzada d’amfípodes i les balenes s’alimenten fins a 20 hores al dia.

Durant el viatge cap al nord, que comença a l’abril, les mares i els vedells tendeixen a romandre molt a prop de la costa on sovint es veuen pujant per respirar. Març de 2019 va ser un mes estendard per a l'observació de balenes al sud de Califòrnia , i els animals es poden observar durant tot el viatge cap a la costa.

Gnu

Gnu

Primer pla d’un gnu, també anomenat gnus o wildebai, a les praderies del Masai Mara a Kenya, agost de 2018.(Wolfgang Kaehler / LightRocket a través de Getty Images)

Potser l’espectacle més gran del món en matèria de migració de mamífers terrestres, la travessa anual de nyus africans fa honor a tots els superlatius. Després d’hivernar i parir al Serengeti de Tanzània, més d’1,2 milions d’animals simplement s’aixequen i se’n van a la primavera. Durant un recorregut de 1.000 milles, la multitud migratòria adopta un estil de vida que fins i tot eviten altres ramats de nyus.

Molts nyus no sobreviuran per arribar a les planes herboses del Masai Mara de Kenya, i molt menys completar un circuit del Serengeti en sentit horari tornant cap al sud al novembre. Els animals poden ser capturats per depredadors com cocodrils o ofegats en els passos de rius. Moren a milers en l’ardu viatge.

Un safari al Serengeti que inclou la migració de gnu pot ser el viatge de tota la vida. La migració és en realitat un circuit d’un any, el que significa que els animals solen moure’s per algun lloc. Però les pluges de l’Àfrica impulsen un programa de migració anunciat per homes que clamen per aparellar-se. Cap a finals de març, el gran ramat i els seus vedells recentment nascuts comencen a dirigir-se cap al nord. Al juliol es reuniran per les famoses cruïlles del riu, arribant fins al Masai Mara a l’octubre només per començar la caminada cap al sud quan arribin les tempestes de novembre. Encara que no pugueu veure la migració, podeu seguir els animals virtualment amb l’esforç científic ciutadà Instantània Serengeti.





^